NIELSEN & NIELSEN

Tlf: (+45) 38197698/24477698
ivaa@mail.dk

Søde sager

KVAN-MUFFINS

100 gram smør
125 gram sukker
2 æg
1 deciliter mælk
150 gram hvedemel
2 teskefulde bagepulver
100 gram fintsnittede kvanstilke
2 spiseskefulde sukker

Snit kvanstilkene meget fint og drys dem med de 2 spiseskefulde sukker. Vend et par gange, så sukkeret forener sig med saften fra kvanstilkene

Rør smør og sukker blødt. Pisk æggene i ét ad gangen. Rør mælken i dejen og vend mel og bagepulver i. Rør forsigtigt sammen

Fordel dejen i muffinsforme og læg kvanstilkene oven i dejen med en ske

Bages i ca. 20 minutter ved 175 grader. Mærk efter med en bambuspind e.l. om kagerne gennembagt


MYNTE-GELÉ

Lav en god stærk myntete, si den, mål væsken og afkøl den

Til 1 liter myntesaft bruges 1 kg sukker og 1 brev geleringspulver til gele

Tilbered herefter geleen efter anvisningen bag på brevet. Grøn frugtfarve kan om ønsket tilsættes, efter at geleen er skummet


KVÆDE-GELÉ

Både æble- og pærekvæder kan anvendes. Frugterne er velegnede til gelé, da de indeholder meget pektin

De hele vaskede kvæder skæres i mindre stykker og koges møre ved svag varme med så meget vand, at det dækker frugterne. Sættes til afdrypning natten over

Saften måles. Til 1 liter saft bruges 1 kilo sukker og 2 spsk. citronsaft. Saften koges op og blandes med sukker og citronsaft lidt efter lidt. Geleen er færdig, når en teskefuld stivner af sig selv på en kold tallerken. Så hældes geleen på skoldede glas og køler af med en viskestykke over. Kom låg på, når geleen er helt kold


HVIDE CHILIPEBERNØDDER

375 gr. mel
½ tsk. hjortetaksalt
lidt revet muskatnød
175 gr. smør
180 gr. sukker, heraf 90 gr. chilisukker
1 æg
Bland tørdelene og smuldr smørret ud i blandingen. Saml dejen med ægget og evt. lidt vand. Dejen stilles koldt en times tid og trilles derefter i stænger, som skæres ud i små stykker, som formes til kugler. Bages ved 200 grader ca. 15 minutter


KVAN- OG RABARBERMARMELADE

500 gram rabarberstængler skåret i 1-2 cm tykke skiver
250 gram kvanstængler skåret i helt tynde skiver
750 gram sukker

koges godt igennem og sættes straks på glas


MYNTE-KIKS

80 gram majsgryn
275 gram hvedemel
250 gram smør
60 gram sukker (eller mere efter behag)
en smule salt
4 spsk. tørret knust pebermynte (eller hakket frisk mynte)
½ finthakket vaniljestang
1½ tsk. revet økologisk citronskal

Ælt alle ingredienserne sammen, til dejen akkurat samler sig. Rul til en pølse på 3 cm i diameter, og lad dejen hvile en times tid i køleskabet Skær pølsen i 1 cm tykke skiver, prik hver kage helt i bund med en gaffel. Bag ved 150 grader, til kagerne er gennembagte, men ikke brune. Det tager fra 15 til 30 minutter, afhængig af ovnen

Kiksene skal tages af pladen med det samme for ikke at sætte sig fast. Kagerne bliver sprøde, når de er kølet af


CHILI-MARENGS

2 store æggehvider
45 gram chilisukker
45 gram stødt melis
45 gram flormelis

Tænd ovnen på 120 grader varmluft.
Pisk hviderne til de danner stive toppe. Tilsæt chilisukker og stødt melis lidt ad gangen og pisk mellem hver gang. Rør halvdelen af flormelissen i. Når marengsmassen er blank og skinnende, vendes det sidste formelis i. Sæt små toppe med en ske på en plade med bagepapir. Skru ovnen ned på 80 grader og bag marengsene 1 time. Lad dem stå i ovnen, til de er helt tørre


LAVENDELSMÅKAGER

225 gram smør
120 gram lavendelsukker
½ tsk. fint salt
350 gram hvedemel

Rør smør, lavendelsukker og salt godt sammen til dejen er lys og luftig. Rør herefter melet i - lidt efter lidt. Dejen formes i lange pølser (ca. 3 cm i diameter), som lægges i køleskab mindst 2 timer

Dejen skæres i 3-4 mm tynde skiver, der lægges på bagepapir eller en smurt plade og prikkes med en gaffel

Bages ved 200 grader, til de er lysebrune


CREMET CHOKOLADE-DESSERT MED ROSMARIN

75 gram gyldent rørsukker
4 spsk. cognac
saften af ½ citron
¼ liter piskefløde
75 gram god, mørk chokolade, mindst 70 % kakaoindhold
1 rosmarinkvist (3-4 cm)

Varm sukkeret i en kasserolle til det er smeltet og tilsæt
citronsaften og cognac'en, herefter chokoladen (ikke for høj varme)
rør til den er smeltet og tilsæt rosmarinkvisten og piskefløden.
Koges forsigtigt i 20 minutter, rør jævnligt, gå ikke for langt væk fra den.
Sies op i en kande, så er det nemt at hælde den videre til små skåle,
kopper eller glas.

Stilles i køleskab eller andet koldt sted et par timer
pynt med en lille rosmarinkvist ved servering

Denne dessert er meget koncentreret, så her burde være til mindst 6 personer,
men virkeligheden kan godt vise sig at være noget andet!