NIELSEN & NIELSEN

Tlf: (+45) 38197698/24477698
ivaa@mail.dk

Lektion 9 - Løvstikke

Smagen minder en smule om selleri, men den er meget mere spændende. Den er stærkere, og der er både sort peber, citronsaft og meget andet godt over smagen. Man kan ligefrem smage, at den er fuld af sundhed og styrke. Den kaldes også bouillon-urt eller Maggi-urt, fordi den er suppeurten over dem alle. Den kan faktisk erstatte en hel bouquet garni. 

Løvstikke kan sås – den er et par år om at vokse til - eller man kan købe en plante. Den kommer trofast år efter år, og én plante er nok. Den bliver stor - op til 2 m høj og bred - så beregn god plads til den. Der er virkelig power på. Planten kræver ikke megen pasning. Den skal blot skæres tilbage 2-3 gange hen over sommeren, så der kan komme friske blade. 

I marts måned spejder de haveglade efter de første skud på krydderurterne, og løvstikke er en af dem, der viser sig først og kan spises tidligst. Den kommer med rødbrune spidser og snart udvikler de første grønne blade sig. Og så skal man have græsk salat! 

Anvendelse:

Græsk salat med tomat, agurk, oliven, forårsløg, fetaost, olivenolie og klippet løvstikke

Grillet makrel fyldt med løvstikkestængler og ristede pinjekerner

Dip med gorgonzola og løvstikke, se opskrift under ”tilbehør”

Krydder-eddike med løvstikke

Læg løvstikkeblade på pizza'en, når den kommer ud af ovnen, så får de lige varmen fra den smeltede ost og afgiver duft og smag til pizza'en

Græske frikadeller ”Keftedes”, se opskriften under ”hovedretter”

Røget laks på hjemmebagt brød smurt med flødeost med klippet løvstikke

Kyllingestrimler marineret i olie, hvidvin, purløg, løvstikke, hvidløg, citronsaft og citronskal, salt og peber – skal trække 4-5 timer og så lynsteges

Rør rygeost med agurk, tomat, løg og finthakket løvstikke

Læg en kvist løvstikke i fedtstoffet på panden, når du steger frikadeller

Løvstikke giver masser af fylde og smag til suppe og sauce

Læg løvstikkeblade under culottestegen i ovnen, eller pak stegen ind i friske løvstikkeblade og tilbered den i stegepose

Tomatsuppe med en skefuld creme fraiche/yoghurt og løvstikkedrys

Løvstikkeblade kan frituresteges (i få sekunder) – de bliver meget flotte

Kan både fryses og tørres, så man ikke skal mangle løvstikke i vintertiden



Løvstikke i badevandet virker som deodorant - også god i fodbad