NIELSEN & NIELSEN

Tlf: (+45) 38197698/24477698
ivaa@mail.dk

Lektion 5 - Basilikum

Basilikum kræver en god og gerne let sandbladet jord. Den står rigtigt godt på en terrasse eller altan, hvor den kan få læ og varme. Giv den en stor krukke, så den har godt med næring. Et højbed i haven er også godt. Sæt den det luneste sted, du har, og sørg for læ, så skal den nok trives. Klip af den lige over et bladhjørne (der hvor du kan se, der er bittesmå, nye blade på vej), så vokser der nye, friske skud frem.

I sen-sommeren er basilikummen på toppen. Endelig har den fået varme nok, så bladene er store og fulde af duft og smag. Så høst alt hvad du kan i haven og lav masser af pesto, se opskrift under "forretter og tilbehør". Eller køb store bundter frilands-basilikum hos din gode grønthandler. Frilands-krydderurterne har masser af smag. 

Anvendelse:

Basilikum og tomater er skabt for hinanden. En klassisk og smuk salat er tomatskiver, mozarella-ost og basilikum overhældt med dejlig jomfru-olivenolie. Det enkle er altid godt! 

I sen-sommeren er der også mange og billige courgetter (squash). Lav en lynhurtig, sund og billig pastaret af dem i forening med basilikum. Se opskrift under ”hovedretter”. 

Nem sauce til lakse-steaks: fintklippet basilikum, citronsaft, sort peber og olivenolie. 

Et let måltid: røget makrel, små kartofler, tomater og basilikum med olie-eddike marinade. 

Prøv en kold avocado- og basilikumsuppe, se opskrift under "hovedretter". 

Eller en dejlig pasta-sauce af flåede, hakkede tomater, hvidløg, basilikum og olivenolie.

Urte-te af basilikum- og salvieblade er også godt. Eller kom et par blade basilikum i din almindelige te.


Der fås efterhånden mange basilikum-sorter. Den mest kendte er nok ”Genovese” med store, flotte grønne blade og den klassiske smag. Men også citron-basilikum vinder frem, ligesom den rødbladede basilikum, thai-basilikum, kanel-basilikum og de mere krydrede sorter er spændende at stifte bekendtskab med. Basilikum kan også bruges i buketter, der står og dufter dejligt i stuen. De fleste sorter har hvide blomster.