NIELSEN & NIELSEN

Tlf: (+45) 38197698/24477698
ivaa@mail.dk

Lektion 3 - Mynte

Der er mange myter om mynte. Den breder sig, og mange bandlyser den derfor i haven. Det er synd. Den kan tæmmes, og dens lange udløbere er ikke svære at rykke op. Man kan også lade den brede sig og støder så på dens velduft, når man slår græsplænen eller luger bedene. Mynteduften er der med det samme - man er ikke i tvivl om, hvad man har i hånden. Den er god at have i store krukker (også på altanen) - så ved man, hvor den er 

Det er en god start på en krydderurtehave at lære mynterne at kende. Samtidig er de meget anvendelige i husholdningen. Man klipper blot, hvad man har brug for, og de vokser videre hele sommeren. De visner ned i oktober/november og vågner igen med små grønne skud i marts (afhængig af vejret) 

Der findes utallige myntesorter. Groft sagt kan man dele dem op i 5: de grønne mynter, pebermynterne, citrus-mynterne, frugtmynterne og så "rodekassen" med alle de andre Uanset hvilke madsider eller kogebøger man bruger, er der masser af opskrifter med mynte. De forskellige mynter har hver især noget, de er bedst til, men har man kun få sorter, finder man nemt ud af at bruge den bedste af dem netop til den ret eller drink, man ønsker at lave 

Anvendelse:

Den gamle klassiker er ”English mint sauce” til lammesteg og indrømmet: den smager stadig skønt (mynten skal selvfølgelig være en ”Engelsk grøn mynte”). Se opskrift under "forretter og tilbehør" 

Når man koger fjordrejer, plejer man at komme dildkviste i kogevandet. Prøv med en enkelt myntekvist (gerne hvid pebermynte) i stedet. Den er i et utroligt fint samspil med rejerne 

Den arabiske mynte-te, må vi ikke glemme (lavet med marokkansk grøn mynte eller pebermynte efter smag) se opskrift under "urte-teer" 

Prøv at lave myntesalt ved at komme myntekviste i lag med havsalt i et glas med tæt låg. Skal stå og trække, indtil myntebladene ser brune og tørre ud. Så er olierne fra myntebladene trukket ud i saltet, der giver en skøn smag til pastasauce, sammenkogte retter, ja hvad som helst (Nikolaj-mynten anbefales til saltet) 

En fiskefrikadelle af hjemmerørt fiskefars (eller en god købefars) tilsat klippet orange-mynte smager, så man tror, man er på stjerne-restaurant 

En hurtig dessert er en god flødeis rørt med hakket mørk chokolade og mynte-gelé 

Mynterne er meget smukke, når de blomster, og buketter holder sig meget længe indendørs

Et varmt karbad med masser af myntekviste i vandet - og man er som født på ny!