NIELSEN & NIELSEN

Tlf: (+45) 38197698/24477698
ivaa@mail.dk

Lektion 17 - lavendel

Planten med den vidunderlige duft og den fantastiske farve, der hverken er blå eller lilla, men netop helt sin egen - lavendelfarvet

Lavendelplanten, der er flerårig, stammer fra Middelhavsområdet, men har længe været brugt her i landet som prydplante og endnu tidligere som lægeplante. Et brugbart råd er at gnide tindingerne med lavendel, hvis man har hovedpine 

Nogle af de mange lavendelarter, der i dag kan købes herhjemme, er vinter-hårdføre, andre ikke 

Lavendel kan sås, men det er nemmest første gang at købe et antal planter og senere selv lave nye planter ved stiklinger. Dette gøres ved, at unge skud på planten rives af, så der følger et lille stykke stængel med. Stiklingerne kan stikkes direkte i jorden på voksestedet eller startes op i en kasse sandblandet jord i drivhuset 

Planten er nem at have med at gøre. Den kan lide sol og varme, men må ikke tørre helt ud. Den skal beskæres om foråret, inden vækstsæsonen starter 

Først i de senere år er lavendlen, både blade og blomster blevet brugt herhjemme i madlavningen. Ikke kun som en af de tørrede urter i Herbes de Provence, men på mange andre måder:



Lam med lavendel og honning gnedet ind i kødet før stegning 

Ris kogt med lavendel 

Hakkede unge blade i salater og med friske blomster strøet over 

Friske blomster i brøddej og i chokoladekage, marengs og småkager, se opskrift under ”søde sager”) – også i marmelader og geleer, f.eks. jordbær-, rabarber- og abrikosmarmelade, æblegelé og hindbærsyltetøj 

Figenmarmelade med lavendel og ingefær er en oplevelse helt for sig 

Lavendel passer smukt sammen med vanilje og med citron-verbena 

De friske blomster ser godt ud frosset i isterninger 

Kog en sirup af vand, sukker og lavendel til brug i drinks, til sorbet eller til at pochere frugt i 

Lavendel-eddike er også dejlig. Lavet på blomsterne alene bliver den rød og meget parfumeret – lavet på bladene bliver den mere tør 

Bedst til madlavning er den gammeldags lavendel ”Lavendula angustifolia”, men andre arter kan også bruges