NIELSEN & NIELSEN

Tlf: (+45) 38197698/24477698
ivaa@mail.dk

Lektion 13 - sar

Smagen og duften er helt sin egen - varm og krydret. Den bringer minder om duften i bjergene i Middelhavslandene Der findes både en et-årig sommersar (Satureja hortensis) og en flerårig vintersar (Satureja montana) 

Sommersaren sås i april/maj. Den flerårige vintersar skal købes som plante, og den bedste plantetid er jo efteråret. Smagen er næsten den samme, dog kan vintersaren være en anelse mere bitter i smagen. Selve planten er også lidt mere træet og har ikke helt det samme lette løv som sommersaren 

Sar er meget nem at dyrke. Sommersaren blomstrer i juli/august med småbitte bleg-rosa blomster. Vintersaren blomster fortrinsvis i juli og har hvide blomster. Ligesom timian, lavendel m.fl., skal vintersaren klippes ned om foråret, så den kan skyde nye, friske skud 

Så sommersar i en stor krukke og sæt den et solrigt sted. For næsten ingen penge får man så den flotteste, tætte krydderurtebusk til både pynt og nytte 

Anvendelse:

Sar kaldtes tidligere ”bønne-urt”. Kom den i kogevandet til både friske og tørrede bønner. Den passer super-godt til begge dele 

Passer også til efterårets retter med rodfrugter 

God i pâte'er og andre retter med hakket kød 

Mange retter, hvor man traditionelt bruger timian og rosmarin, kan få nyt liv ved at bruge sar i stedet – hvorfor ikke bryde traditionen eller vanen en gang imellem? 

En rigtig god frisk pasta med en smørklat og et drys finthakket sar - helt enkelt og lækkert 

Tapenade af olivenolie, sar, citronsaft og lidt hvidløg er god til f.eks. en kalvekotelet 

Kanin med sar og hestebønner – en rigtig rustik ret med spansk præg 

Meget fin i retter med lever 

Dejlig smagsgiver til suppe og sauce 

Også godt med et drys i kogevandet til skaldyr 

Regnbueørred i folie med sar, nogle løgringe og et dryp citronsaft – og så i ovnen 

Sarens smag er helt rigtig i en kryddereddike 

og i en krydderolie, der er fin at dryppe over en grillet fisk, eller et stykke kød, når det er taget af grillen 

Kært barn har mange navne:
Sar er også blevet kaldt fattigmands-urt, peber-urt, romer-urt og pølse-urt. Den er nemlig traditionelt en vigtig smagsgiver til salami og mange andre pølser, f.eks. lammerullepølse 
Sar kaldes på fransk også ”æsel-peber” (poivre d'âne eller pebre d'âne). Den franske fåremælksost Banon er rullet i sar