NIELSEN & NIELSEN

Tlf: (+45) 38197698/24477698
ivaa@mail.dk

Lektion 1 - Rosmarin

Rosmarin er let at kende. Det er den plante, hvis blade ligner grannåle og som dufter stærkere end nogen af de andre krydderurter

Grønthandlerne har frisk, italiensk rosmarin forår og efterår. Det er gode, kraftige planter, der egner sig til udplantning senere. Du kan også have den på altanen eller i vindueskarmen i store potter. Store, fordi den har brug for godt med jord at vokse i. Vand den kun lidt

Rosmarin er flot og robust, og du kan bruge af den det meste af året. Når du klipper af den, vil du se, at planten skyder nye kviste ud lidt under klippe-stedet. Har du den i haven eller på altanen, skal den dækkes til om vinteren. Grangrene beskytter godt mod frosten

Anvendelse:

En klassiker er lammesteg med rosmarin. Læg en kvist ovenpå stegen og en ved siden af i bradepanden (sammen med hvidløg). Så breder duften sig til hele køkkenet

Læg en kvist rosmarin inde i kyllingen, hvis du steger en hel kylling (½ citron og nogle fed hvidløg med ind i kyllingen gør den endnu bedre). Er kyllingen parteret, lægger du bare rosmarinen m.m. med i bradepanden 

Råstegte kartofler i tern med hakkede sorte oliven og hakket rosmarin, er en ret, der vil noget. Meget kraftig smag - god til f.eks. kalkun, der ikke smager af så meget i sig selv

Rosmarin-eddike i salatdressing er dejlig - går fint i spænd med tomater

Finthakket rosmarin i dine yndlingssmåkager giver en helt ny dimension, eller hvad med hjemmelavet blommemarmelade med rosmarin? 

Rosmarin kan fint bruges i desserter, hvor den giver et raffineret modspil til det søde

Hvordan du finthakker rosmarin? Riv nålene af stænglen og saml dem på et skærebræt og hak så med en skarp kniv - en vuggekniv er også god

Gem de afbladede rosmarinstængler - de er alle tiders grill-spyd. En håndfuld rosmarin på grill-kullene giver duft og smag til maden og omgivelserne

Rosmarinkviste i et knaldvarmt karbad - det skal bare prøves!